Zonnecollectoren: zijn ze nog wel interessant?
Je hoort er misschien niet heel vaak meer over, de zonnecollector. De warmtepomp is op dit moment dominanter in de discussie. Is dat terecht? Is het ook minder interessant? In deze blog leggen we beide oplossingen naast elkaar.
Het principe van een zonnecollector
Om beide oplossingen op een goede manier naast elkaar te leggen is het belangrijk om te snappen hoe een zonnecollector werkt. Een zonnecollector zet de warmte van de zon om in warm water. Het warme water wordt vervolgens opgevangen in een vat en naar behoefte doorgegeven aan de leidingen, bijvoorbeeld als je wilt douchen. De zonnecollector met vacuümbuizen is waarschijnlijk de meest bekende, maar er zijn inmiddels al meerdere mogelijkheden op dit gebied:
- Hetelucht zonnecollectoren
- PV thermische collectoren
- Vlakke plaat zonnecollectoren
Zonnecollector vs. warmtepomp
Voor beide oplossingen geldt: is je huis slecht of matig geïsoleerd en heb je geen zonnepanelen dan levert je het niet de warmte en besparing op die je ermee verwacht of hoopt te krijgen. Hoe je deze oplossingen het beste naast elkaar kunt leggen is door te kijken naar de investering, terugverdientijd, besparing en levensduur.
Resumé: wat is nu het meest interessant?
Stel, alle seinen staan op groen: je huis is voldoende geïsoleerd, je hebt voldoende zonnepanelen en is zowel voor een warmtepomp als zonnecollectoren geschikt. Welke optie zou je dan moeten overwegen? Ons advies zou in de meeste gevallen zijn om te kiezen voor een warmtepomp. Om drie redenen waarvan de laatste misschien wel het meest doorslaggevend zal zijn:
- Bij een hybride warmtepomp is er geen breekwerk nodig en bespaar je toch veel gas, zeker in combinatie met zonnecollectoren. Overstappen naar all electric behoort dan nog steeds tot de mogelijkheden.
- Je kunt met een all electric warmtepomp van het gas af en daarmee volledig energie onafhankelijk worden.
- Vanaf 2026 is het verplicht om je cv-installatie te vervangen voor (minimaal een hybride) warmtepomp installatie.
Zakelijk vs. particulier
Er bestaat geen 1 oplossing voor alles. Uiteindelijk zullen we naar een combinatie van verschillende oplossingen gaan. Oplossingen van nu, maar ook oplossingen die nu nog volop in de testfase zitten: denk bijvoorbeeld aan het verwarmen met zout. Voor de grote industrie lijken waterstof en aardwarmte nu de meest aannemelijke oplossing. Voor huiseigenaren is een hybride warmtepomp de beste, eerste stap naar minder gasverbruik.