Warmtepomp, hybride of cv-ketel? | Pactum Installatietechniek Deventer

Voor zowel bedrijven als woningeigenaren zijn het onzekere tijden. Hoe moet ik de stijging van de huidige gasprijzen interpreteren? Moet ik juist nu investeren in een warmtepomp? Of is het interessanter om voor een hybride oplossing te gaan?

* We gaan er in dit artikel vanuit dat u per jaar meer dan 1500 m3 gas verbruikt.

De juiste balans tussen isolatie, netto-besparing en comfort

Natuurlijk, iedere duurzame investering is toe te juichen. Waar u echter rekening mee moet houden is dat het ‘hebben’ van een (hybride) warmtepomp niet betekent dat het een besparing oplevert. Warmtepompen leveren een relatief lage watertemperatuur (55 graden of lager). Een slecht of onvoldoende geïsoleerd pand raakt snel die warmte kwijt. Dus zelfs met een hybride of volledige warmtepomp-oplossing krijgt u juist het tegenovergestelde effect: beduidend minder comfort en een verre van ideaal klimaat. Bovendien kunnen de elektriciteitskosten behoorlijk oplopen als er geen of onvoldoende duurzame elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen. 

Let op: de buitenunit van een warmtepomp maakt relatief veel geluid (ongeveer 45 decibel). Houd dus ook rekening met eventuele buren die daar overlast van kunnen ervaren.

Zijn er plannen voor een warmtenet op jullie locatie? 

Het is ook aan te raden om de plannen van uw gemeente te checken. Als er bijvoorbeeld (concrete) plannen zijn voor een warmtenet dan hoeft uw woning of kantoorpand alleen nog worden aangesloten op een warmtewisselaar. U bent dan weliswaar ‘van het gas af’, maar ook dan is isolatie nog steeds een belangrijke factor om te zorgen voor een kostenbesparing. Op Milieu Centraal leest u meer over het warmtenet, de werking ervan en wat ze voor u betekenen.

Tip: Een mooie manier om uit te vinden of uw pand geschikt is voor een warmtepomp is door de aanvoertemperatuur van het cv-water op 50 graden te zetten voor een paar weken. Is het nog steeds comfortabel op kantoor of thuis? Dan kan een warmtepomp of hybride oplossing zomaar een goede oplossing zijn.

Investering versus rendement

Isolatie en de plannen van uw gemeente zijn dus belangrijke factoren in de overweging. Toch kan het nog steeds een overweging zijn om een nieuwe cv-ketel aan te schaffen of zelfs uw bestaande cv-ketel(s) te behouden. Interessant wordt die optie pas als u dat combineert met een zonneboilersysteem voor de opwekking van warm tapwater Maar ook hier weer geldt dat locatie (denk aan de dakhelling en benodigde ruimte), isolatie en de netto-besparing essentiële factoren zijn en meewegen in het uiteindelijke advies. 

En waterstof dan?

De ontwikkelingen gaan hard. Naast waterstof wordt er ook al geëxperimenteerd met het verwarmen van ruimtes door middel van een zoutoplossing. Uiteindelijk gaat het erom dat we onze CO2-uitstoot beperken. De belangrijkste vraag is alleen: welke investering biedt voor de lange termijn nou de meeste zekerheid en toekomstbestendigheid? We komen graag bij u langs op locatie om daarover mee te denken en een advies uit te brengen wat voor uw situatie de meest toekomstbestendige oplossing is. 

Maak een afspraak via onze contactformulier!