Vanwege de stijgende gasprijzen schaffen steeds meer mensen een elektrische kachel aan. Om bij te warmen en om gas te besparen. Maar all electric verwarmen. Zou u het moeten overwegen?

De voordelen van elektrisch verwarmen

Elektrische verwarming is een uitstekend alternatief om uw woning gasloos te verwarmen. Voor elektrisch verwarmen heeft u alleen een stopcontact nodig. Met een elektrische verwarming kunt u bovendien met uw eigen opgewekte energie eenvoudig gebruiken om uw woning verwarmen. En: voor iedere ruimte zijn er geschikte modellen! Plaatsing is daarnaast eenvoudig en de thermostaat is eenvoudig te bedienen. Ook kan de elektrische verwarming als hoofdverwarming gebruikt worden. Elektrisch verwarmen heeft verder een hoog rendement en een laag energiegebruik. Elektrisch verwarmen wordt echt interessant als u gebruik kunt maken van zonnepanelen.

De nadelen van elektrisch verwarmen

Elektriciteit is niet meer zo goedkoop als dat het was. En om te verwarmen hebt u naar verhouding meer stroom nodig dan het stoken met gas. Is elektrisch verwarmen daarmee eerder een nadeel dan een voordeel? Dat is volledig afhankelijk van uw woonsituatie – daarover straks meer. Feit is wel dat elektrische vloerverwarming niet de geleidelijke warmte afgeeft zoals u gewend bent. En die ervaring is voor iedereen anders, dus ervaar het vooral zelf bij familie of vrienden die elektrische vloerverwarming hebben. Op die manier schat u de situatie voor uzelf het beste in.

Zorg eerst voor inzicht!

Hoeveel zonnepanelen liggen er op uw dak? En is dat dak gericht op het zuiden of het noorden? Hebt u een houtkachel die u regelmatig gebruikt in de avond? Hoe goed is het huis geïsoleerd? Bent u nog van plan om het huis te verbouwen? Dit soort vragen zorgt ervoor dat u meer inzicht krijgt in uw netto verbruik en welke keuzes u moet of kunt maken. Alleen op basis van dat inzicht kunt u keuzes gaan maken.

De gouden middenweg: een hybride warmtepomp

In hoeverre de voordelen tegen de nadelen opwegen is dus voor iedere woning anders. Veel valt of staat met uw persoonlijke situatie. Echter, volledig elektrisch verwarmen is op dit moment in de meeste gevallen niet aantrekkelijk genoeg als we de ongebruikte energie van de zonnepanelen- bijvoorbeeld overdag – nog niet kunnen opslaan. Wat wel kan, is dat u gedeeltelijk met een hybride warmtepomp de cv-ketel een handje helpt. Voor een groot gedeelte van het jaar kunt u de woning dan verwarmen met de warmtepomp. Alleen als het echt koud wordt zal de cv-ketel de verwarming verzorgen. U kunt daarmee al aanzienlijk veel gas besparen.

Voor het aanschaffen van een hybride warmtepomp krijgt u subsidie van de overheid. Dat maakt de investering nog aantrekkelijker! Kijk op de website van de rijksoverheid welke subsidies er beschikbaar zijn. Uiteraard kunnen wij u hierin adviseren.

Benieuwd naar uw woonsituatie en de mogelijkheden?