Sinds 1 juli is het verplicht om op elke verdieping een rookmelder te plaatsen. Maar waar plaatst u die eigenlijk? We loodsen u even kort door de belangrijkste aandachtspunten.

Het plafond: de beste en enige plek voor uw rookmelder

Iedere rookmelder plaatst u – zonder uitzondering – op het plafond. Niet alleen vanwege het feit dat rook stijgt, maar omdat dit de plek is waar de rookmelder het eerste zal detecteren dat er rook is.

De 50-centimeter-regel

De rook moet zo snel als mogelijk gedetecteerd worden. Dat gebeurt het snelste als de rookmelder ook ‘zo vrij mogelijk’ geplaatst is. Dus niet dicht tegen een andere muur of hoek bevestigen! Minimaal 50 centimeter is de vuistregel.

Pas op voor ventilatie en tocht

Belangrijk is ook dat er geen mechanische ventilatie of tochtigheid in de buurt moet zijn. Ventilatie kan de snelle detectie in de weg zitten en tocht kan zorgen voor storingen in het apparaat waardoor detectie uitblijft.

De vluchtroute en de slaapkamers

Plaats in ieder geval een rookmelder in de hal en de overloop. Dat is de namelijk in de meeste gevallen de vluchtroute als er brand uitbreekt. Het is aan te raden ook op iedere slaapkamer een rookmelder te plaatsen. Tijdens het slapen detecteren onze zintuigen geen rook, dus het verdient zeker de aandacht om hier rekening mee te houden tijdens het plaatsen.

Plaats ‘m daar waar het grootste brandgevaar is

De plek waar de was- en droogmachine staat is zo’n plek. Bedenk van te voren sowieso goed waar de eventuele risico’s zitten. Let daarbij op eventuele storingsgevoelige factoren zoals stoom, straling of damp. U plaatst een rookmelder bijvoorbeeld niet vlak boven een open haard, maar het is wel aan te raden om er rekening mee te houden bij het plaatsen.

Onderhoud. Jazeker, ook rookmelders hebben het nodig.

Stof kan onbedoeld zorgen voor het afgaan van de rookmelder, zorg er dus voor dat u regelmatig de rookmelder controleert, test en eventueel ontdoet van stof.