Tassen, doeken en zelfs voor nieuwe auto’s wordt onze oude werkkleding vervezeld, hergebruikt en gerecycled. Hoe dat precies in zijn werk gaat? Zeker even verder lezen.

Voor het recyclen van onze kleding werken we al sinds 2011 samen met Total Safety Center in Deventer, leverancier van bedrijfskleding en werkkleding. Om alle kleding geordend in te zamelen bestellen wij altijd een doos van 35 liter. Die staat dan bij ons op kantoor tot hij helemaal gevuld is met schoenen, shirts, hesjes, helmen, gehoorkappen en broeken. Vervolgens wordt de verzamelde kleding opgehaald en door GAIA circulair verwerkt tot grondstof of component.

We weten altijd precies wat we met onze kleding hebben bespaard. Dit is ‘het resultaat’ van oktober 2021 tot oktober 2022:

Naar de materiaalbank

Zodra de producten binnenkomen, worden ze opgenomen in de ‘materiaalbank’ van Cirmar. Zij faciliteren en beheren het (technische) proces. Vervolgens worden de kledingstukken gehygiëniseerd, gesorteerd en beoordeeld aan de hand van de samenstelling en de kwaliteit. GAIA maakt de keuze hoe materialen na demontage worden hergebruikt: dat kan als component of als ruw materiaal, maar altijd voor nieuwe producten. Bij te veel vervuiling wordt het gebruikt als secundaire brandstof.

C_paspoort

Een mooi voorbeeld van een eindproduct is de kleding van Pōur. Zij ontwikkelen hoogwaardige producten, onder andere dus van de kleding die wij hebben ingeleverd. Met vindingrijke ontwerpers én mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maken ze de meest prachtige artikelen. Al deze producten zijn voorzien van een circulair paspoort (C_paspoort).

We zijn op dit moment bezig om te kijken hoe we onze nieuwe werkkleding ook duurzaam en circulair kunnen aanschaffen. Daarover hopelijk later meer. Benieuwd wat u als bedrijf kunt doen met uw oude bedrijfskleding? Neem contact op met Eric Grolleman van Total Safety Center. Zo werken we samen naar een afvalvrije wereld. Want ook dat is zekerheid, is onze overtuiging: zeker over de toekomst.