Klantportal Pactum

Pactum Installatietechniek
Hamburgweg 12
7418 ES Deventer

T. 0570 - 624 640
F. 0570 - 629 098
E. info@pactum.nl

Ketelvervanging en zonnepanelen ook 6% BTW!

Geplaatst op: 4 maart 2013

De arbeidskosten bij het vervangen van cv-ketels en het plaatsen van zonnepanelen vallen ook onder het nieuwe 6 procent BTW-tarief dat van 1 maart 2013 tot 1 maart 2014 gaat gelden.

Dat blijkt uit de toelichting die het ministerie van Financiën gegeven heeft bij de eerder aangekondigde maatregel. Ook architecten en ondernemers die de renovatie van een woning begeleiden kunnen het lage tarief rekenen.

Ouder dan 2 jaar

De 6 procent BTW geldt voor renovatie en herstelwerkzaamheden aan woningen die meer dan twee jaar in gebruik zijn. Dit betekent dus enkel de arbeidscomponent van de renovatie en niet de materialen. Onder renovatie- en herstelwerkzaamheden worden in dit verband verstaan: het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden, van (delen van) de woning. Dit betekent dat de vervanging van een cv-ketel, of het energetisch verbeteren van een woning met behulp van zonne-energie, hier ook onder valt.

Het verlaagde tarief is uitsluitend van toepassing op de arbeidskosten en niet op de bij de renovatie- en herstelwerkzaamheid gebruikte materialen. De verhouding tussen materialen en arbeidscomponent van de werkzaamheden dient door de ondernemer die de werkzaamheden uitvoert te worden vastgesteld. Gebeurt deze splitsing niet dan zal de fiscus een vergelijk maken met soortgelijke prestaties op de markt.

Vóór 1 maart 2014

De afronding van de dienst –dus voor 1 maart 2014- is maatgevend voor aanmerking voor het verlaagde tarief. Het verlaagde tarief geldt niet alleen voor particuliere opdrachtgevers. Ook professionele opdrachtgevers, zoals woningcorporaties, kunnen renovatiewerk tegen het gunstige tarief laten uitvoeren. Dit geldt ook voor werk wat in onderaanneming wordt uitgevoerd.

Terug naar overzicht.

Deel dit artikel