Een laadpaal aan huis? | Pactum Installatietechniek

Plannen voor een elektrische of hybride auto? Dan bent u zich ongetwijfeld ook aan het oriënteren op een laadoplossing. Om u daar wat meer bij te helpen nemen we zeven vragen met u door zodat u precies weet wat er voor nodig is (en wat niet). Direct een opname of inventarisatie laten doen? Wij maken een vrijblijvende offerte!

VRAAG 1 Laden aan huis of voor huis?

Voor het plaatsen van een laadpaal aan huis hebt u geen vergunning nodig. Bovendien: een laadpaal aan huis is – zeker in combinatie met zonnepanelen – altijd de voordeligste optie. U betaalt namelijk het tarief dat is vastgelegd met uw energieleverancier en niet die van de laadpaalleverancier. Moet u een oprit aanleggen of een laadpaal aan de straat hebben om plek te maken voor een elektrische auto? Dan hebt u waarschijnlijk wel een vergunning nodig. Kijk goed wat het beleid is van uw gemeente en aan welke eisen uw oprit moet voldoen om niet voor onverwachte verrassingen te staan.

VRAAG 2 Laadpaal, StreetPlug of Wallbox?

We zetten de belangrijkste eigenschappen van de laadpaal**, Wallbox en StreetPlug onder elkaar voor u. Welke keuze u ook maakt, de meterkast en het vermogen van uw auto zijn altijd leidend (daarover straks meer). We zijn overigens Certified Partner van Streetplug, dus we willen u graag alles vertellen over deze innovatieve oplossing!

Laadpaal
Kost meer ruimte
Minder risico op overbelasting en brandveiligheid
Laadt 5x sneller

Wallbox
Goedkoper
Minder graafwerk nodig
Vandalisme gevoelig

StreetPlug
Vandalismebestendig
Strak design
Onderhoudsvriendelijk

** Wij plaatsen oplaadunits van het merk Alfen. Meer weten? Neem contact op! 

VRAAG 3 Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Voor voldoende dekking van uw eigen verbruik – controleer deze ook even – hebt u zeker 8 tot 12 panelen nodig. Wilt u met de zonnepanelen ook het overige verbruik dekken? Dan moet u rekening houden met minimaal 24 zonnepanelen. Bij een hybride auto ligt dit aantal wat lager natuurlijk.


‘Wij zijn mede-eigenaar van ConnectNed: een landelijk netwerk van specialisten in elektrisch laden. We bieden meerdere abonnementen aan voor laadbeheer en laden met een pas of sleutelhanger (en smartphone-app) voor zowel bedrijven als particulieren, passend bij iedere situatie.’

Meer informatie over ConnectNed


VRAAG 4 1 fase- of 3 fase-aansluiting?

Los van het feit of u een elektrisch auto aanschaft; een fase 3-aansluiting heeft sowieso meer capaciteit. Gelet op de gemiddelde toename van het aantal elektrische apparaten in huis is een fase 3-aansluiting zeker aan te raden. Hebt u plannen voor een hybride auto? Dan volstaat in principe een 1 fase-aansluiting.

Tip: controleer altijd de omvormer van uw elektrische auto en hoeveel hij aankan.

VRAAG 5 Static of Dynamic Load Balancing?

Tijdens het oriënteren bent u ongetwijfeld die term al tegengekomen. Wat vooral belangrijk is om te beseffen, is dat er twee vormen van Load Balancing zijn. Bij Static Load Balancing stelt onze installateur een maximaal vermogen in. Bij Dynamic Load Balancing past het laden zich aan op het elektriciteitsverbruik in huis. Dus: kiest u voor een laadpaal die meedenkt (stroomzekerheid) en soms wat minder snel kan laden (dynamisch) of gaat u voor meer ‘laadzekerheid’ door te kiezen voor een standaard laadsnelheid?

VRAAG 6 Wat zijn de kosten?

Als u voor echt goede kwaliteit kiest bent u al gauw wat meer geld kwijt dan bij een Wallbox die iets goedkoper is. Wij adviseren u graag hoe u kosten- en installatietechnisch de beste keuze maakt. In deze blog benoemen we bewust geen kosten. Die zijn namelijk heel erg afhankelijk van de actuele (of toekomstige) situatie qua kabellengte, meterkastaanpassing en andere zaken.

VRAAG 7 Zelf doen, installateur of leverancier inschakelen?

De beste keuze maakt u wanneer een volledig beeld hebt van uw persoonlijke leefsituatie, gebruik en verbruik. En ja, zelfs in de keuze voor een laadpaal is dat ontzettend belangrijk. Het voordeel van onafhankelijk installatieadvies is dat we precies weten wat de mogelijkheden en opties zijn bij diverse leveranciers en hoe die zich verhouden tot uw woon- en leefomstandigheden.

Als bedrijf op zoek naar slimme laadoplossingen?

Met veel ervaring in de retailsector en onze grote focus op de utiliteitsbouw zijn we een echte voorloper te noemen. Binnenkort besteden we daar een aparte blog aan. Direct advies nodig? Neem nu contact met ons op.