Elektriciteit opslaan in een accu op je zolder en deze pas gebruiken als je het nodig hebt. Dat komt steeds dichterbij als de salderingsregeling ieder jaar wordt afgebouwd. Maar waar staan we nu eigenlijk? En wat kan er nog meer? We bespreken de verschillende mogelijkheden van het opslaan van elektriciteit en kijken alvast iets verder dan vandaag…

Batterijopslagsystemen

De Tesla Powerwall is op dit moment de meest bekende ‘thuisbatterij’. Hij slaat de overtollige elektriciteit op, die wordt opgewekt door je zonnepanelen en geven deze af als je het nodig hebt. Vooral wanneer de vraag hoger is, wanneer de zon niet schijnt of wanneer je minder afhankelijk wilt zijn van je energieleverancier.

Een interessante ontwikkeling in eigen land is de Sessy-thuisbatterij die met zijn 46 kg en kleinere formaat ook op een kleine zolder past. Met 5 kWh aan bruikbare capaciteit dek je bijna het gemiddelde stroomverbruik (per huishouden) van 7,5 kWh per dag (bron: Nibud).

De auto als ‘thuisbatterij’

Een andere ‘energieleverancier’ die we niet mogen onderschatten is de accu van een elektrische auto. Zeker nu de accu’s in auto’s krachtiger en efficiënter worden, is ‘bidirectioneel laden’ een zeer waarschijnlijke optie. Ben je in het bezit van een elektrische auto? Of zit je eraan te denken? Check dan even of hij Vehicle-To-Home ondersteunt, zodat je twee richtingen op kunt laden.

Flywheel Energy Storage

Een wat minder bekende ontwikkeling is het opslaan van energie door middel van ‘Flywheel Energy Storage’. Kortweg een draaiende schijf die energie opslaat in de vorm van kinetische energie en deze later vrijgeeft wanneer dat nodig is. Of het ooit zover komt is de vraag, maar het zal eerder voor de industrie een geschikte technologie zijn dan voor huishoudens of kleine bedrijven.

Een interessante video over dit principe is hier te vinden:

Gravitatieopslag

Het klinkt misschien nog als sciencefiction, maar er bestaat ook nog zoiets als gravitatieopslag. Elektriciteit die dus wordt opgewekt door zwaartekracht. Een interessant idee aangezien de grondstoffen voor batterijen steeds schaarser worden. Er zijn op verschillende plekken al succesvolle experimenten geweest (en gaande), maar ook hier geldt weer dat de toepassing waarschijnlijk interessanter is voor de grote industriebedrijven.

Bio-elektriciteit

Het wordt zo wel een beetje in de glazen bol kijken, maar er zijn al diverse (succesvolle) onderzoeken en experimenten gedaan met algen als leverancier én opslagmiddel van elektriciteit. Er zijn daarnaast ook al lopende experimenten waarbij ondergrondse micro-organismen elektriciteit kunnen opslaan. Of het over tientallen jaren ook ons vakgebied zal betreden? Wie weet, maar het is wel een interessante gedachte – en daarom noemen we hem ook – dat de thuisbatterij niet de enige oplossing blijft.

Ieder jaar kunnen huishoudens en kleine bedrijven iets minder salderen, tot aan 0% in 2031. Dit betekent dat je vanaf 2031 geen vergoeding meer ontvangt voor het terugleveren van elektriciteit aan het net. Ongetwijfeld zal dit de ‘thuisbatterij’ steeds aantrekkelijker maken. Of daarmee ook een elektrische cv-ketel een aantrekkelijker alternatief wordt? Daar gaan we in een nieuwe blog dieper op in.

Een thuisbatterij installeren of als bedrijf nieuwsgierig naar de mogelijkheden?