Wat zijn de beste gasbespaarders voor uw bedrijfspand naast het isoleren?
Met de alsmaar stijgende gasprijs gaan veel bedrijven een moeilijke winter tegemoet. Besparen op gas is nu niet alleen een noodzaak, maar ook een manier geworden om overeind te blijven. Wat zijn de mogelijkheden om gas te besparen naast de bekende tips om zoveel mogelijk te isoleren en te investeren in een (hybride) warmtepomp? We delen 3 tips die nog (te vaak) onderbelicht zijn en juist enorm veel impact hebben.
Let op: vaak zijn er subsidiemogelijkheden beschikbaar voor bedrijven, denk aan de EIA-regeling. Bekijk de website www.rvo.nl voor de actuele mogelijkheden.
Tip 1: Plaats een weersafhankelijke cv-regeling.
De temperatuur daalt langzaam naar het nulpunt. Die temperatuur is op dit moment soms 18 en soms weer 13. Schommelende temperaturen dus zo vlak voor de komende winter. Die buitentemperatuur is voor u vaak ook een graadmeter voor de mate waarin u stookt. Echter, een thermostaat standaard op 21 zetten kan juist zorgen voor onnodig veel gasverbruik. Handmatig de temperatuur instellen is nog ingewikkelder en in de grotere bedrijfspanden eigenlijk niet te doen. Door het installeren van een weersafhankelijke cv-regeling is er een stooklijn die op basis van de buitentemperatuur bepaalt hoeveel er gestookt moet worden. Daarmee stookt u dus (automatisch) precies wat nodig is en niet wat u denkt nodig te hebben.
Tip 2: Regel uw verbruik per ruimte.
We werken vaker thuis en zijn niet altijd meer gebonden aan één ruimte of kantoorplek. Wat wij in de praktijk nog vaak zien is dat er in veel ruimtes gestookt wordt die niet of nauwelijks gebruikt worden. Door inzichtelijk te maken welke ruimtes dat precies zijn en te kiezen voor meer automatisering wordt er veel minder vermogen – en dus gas – van de cv-ketel gevraagd. In het geval van automatisering krijgt u dus een situatie waarin een radiator alleen aanspringt als er iemand voor langere tijd in de ruimte zit.
Tip 3: Warmteterugwinning (WTW) in de ventilatie.
Ventilatie is om heel veel redenen belangrijk, bijvoorbeeld ter preventie van corona. Echter, het is wel raadzaam om warmteterugwinning toe te passen. Op die manier voorkomt u dat warmte onnodig verloren gaat. Warmte dus waar veel gas voor nodig was! Het idee achter een wtw-systeem is eenvoudig: de warmte van afgevoerde lucht wordt met een warmteterugwinsysteem via een warmtewisselaar overgedragen aan koude lucht, die daardoor al gedeeltelijk opwarmt. Zonder dat u daarvoor gas of elektriciteit hoeft te gebruiken dus!