Hij is er al een tijdje, echter nu ook wettelijk verplicht: de gasketelwet. De wet houdt kortweg in dat alleen gecertificeerde installateurs onderhoud of installatiewerk mogen uitvoeren aan cv-ketels, geisers of gashaarden. Aan de hand van 5 belangrijke vragen geven we u als consument wat meer context bij deze nieuwe wet.

Wat merk ik er als consument nou van?

De wet biedt vooral de garantie dat er alleen kundige en geschoolde installateurs aan uw ketel of geiser mogen werken. De verwachting is dat daardoor het aantal koolmonoxide-ongelukken vermindert. Kortom: u merkt er zelf niks van behalve dat het natuurlijk een extra gevoel van zekerheid geeft (en daar zijn we van!).

Ga ik ook meer betalen voor onderhoud door de wet?

Ja, als het puur over onderhoud gaat wel. De gasketelwet leidt namelijk tot uitgebreidere controles en vraagt dus ook om meer tijd van de installateur. Bekijk hier het actuele overzicht van onze tarieven voor onderhoud.

Onderhoud aanvragen? Download het onderhoudsformulier 

Hoe weet ik of een installateur voldoet aan de gasketelwet?

Iedere installateur moet een Bewijs van Vakmanschap hebben. Dit noemen we een CO-erkenning. En zeker: onze installateurs hebben allemaal een CO-erkenning! Vraag er voor de zekerheid altijd naar. Een installateur moet kunnen bewijzen dat hij bevoegd is om aan uw cv of geiser te werken. Tevens is het bedrijf gecertificeerd.

Wat als ik toch een installateur inschakel die niet gecertificeerd is?

Niet alleen de installateur betaalt een boete, maar u als opdrachtgever ook. Kijk dus altijd goed op de website van de installateur of ze een CO-erkenning hebben.

Waarom nu een nieuwe gasketelwet en niet eerder?

Een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid liet in 2015 zien dat onjuist handelen, nalatigheid en onkunde tot veel koolmonoxide ongevallen leidden. Opvallend is dat maar liefst de helft van de ongelukken met moderne cv-ketels plaatsvond. Dat terwijl altijd werd aangenomen dat de oude installaties de enige boosdoener waren. Niet waar dus! Kortom: een nieuwe gasketelwet was ook echt hoognodig.

Hebt u nog vragen over de nieuwe gasketelwet of vragen over onderhoud? Neem contact met ons op of maak direct een afspraak!